”Today is a good day to die”

”Today is a good day to die” – ett fantastiskt citat från the Sioux leader Crazy Horse.

Vardag. Var dag. Livet – en radda av dagar som avlöser varandra. Tänker man så blir det väldigt avgörande hur de här dagarna är. Jag hade en gång en lärare som började varje dag med att säga: ”Som indianen glatt sa när han steg upp varje morgon ’Today is a good day to die’. Så sant.”. En riktigt bra start på dagen, enligt min mening. För vad betyder det här citatet? För mig handlar det om att leva varje dag fullt ut. Att tacksamt ta emot dagen och göra något av den.

Just i det här inlägget tänker jag hålla mig till hur man kan levandegöra citatet i relationen med sin käresta. För de av oss som lever i en relation där vi bor under samma tak, dag ut och dag in under många år, blir livet ibland väldigt mycket vardag, och då menar jag den där grå vardagen. Den där som gör att hela relationen kan kännas som att den går på sparlåga och att allt bara är ett maskineri. Man blir irriterad över småsaker, man blir en surkärring eller surgubbe, man harvar på i sin egen bubbla. Ibland kanske det till och med känns meningslöst. Vad gör man när allt har gått i stå?

Här kommer lite enkla verktyg som kanske kan vara till hjälp. Först och främst kan man ställa sig följande fråga: Skulle jag vilja vara gift/leva med den här personen (dvs mig själv)? Om ja – toppen. Om nej – varför i så fall inte? Vad kan jag göra för förändring hos mig själv som skulle göra att jag kunde tänka mig det? Vad vill jag med min relation till min käresta? Vad är den högsta intentionen av vår relation? Hur, på vilket sätt, bidrar jag till att vi närmar oss den intentionen? Skriv ner dina svar fråga för fråga!

Ställ dig sedan följande frågor: Vad är viktigt för mig med en kärleksrelation? Lista de 8 viktigaste ingredienserna på ett papper. Ranka sedan de 8 ingredienserna genom att ställa dig frågan: Om jag bara kunde välja en ingrediens, vilken skulle det vara? Om jag kunde välja två, vilken skulle bli nummer två osv. Skriv ner rankingen. Fråga dig sedan varför var och en av de här 8 ingredienserna är viktiga för dig. Skriv ner dina svar för varje ingrediens. Ställ dig sedan följande fråga till varje ingrediens: Hur bidrar jag till att vi når den ingrediensen? Vad kan jag göra som tar oss närmre ingrediensen? Lista dina svar så att du kan påminna dig senare. Den här typen av frågor har hjälpt många relationer som gått i stå.

En annan sak som har varit helt avgörande i mina relationer är den dagen jag beslöt mig för att anamma och leva mantrat: ”Jag kan bara jobba med mig själv.” För så är det. Vi kan bara jobba med oss själva. Att lägga tid, kraft, irritation eller vad det än är på att försöka förändra vår partner äter bara energi och kommer sannolikt inte att få den andre att ändra på sig. Däremot kan mantrat, om man lyckas leva det, ge ringar på vattnet. Det smittar liksom av sig. För allas bästa. Pröva!

Du kan göra den här frågeproceduren för andra områden där du önskar en förändring i ditt liv; familj, arbete, personlig utveckling och hälsa.

Känns det jobbigt? Tänk såhär; vad har du att förlora? Fråga dig också vad som skulle hända om du inte gjorde något åt de områden i ditt liv du önskar en förändring av. Vilka konsekvenser skulle det få? Kanske motiverar det perspektivet dig att få ändan ur vagnen. Up to you!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-